retete culinare

Aluat Frantuzesc

Aluat Frantuzesc


Meniu:
deserturi

Timp preparare: 90 minute

Ingrediente:
500 g faina
1 pahar apa
1 lingurita ulei
1 lingurita rasa de sare
500 g unt proaspat


Mod preparare:


Conditiile   necesare pentru obtinerea unui aluat frantuzesc reusit sunt:
 - Faina sa fie de calitate buna, bine cernuta si uscata.
 - Untul sa fie foarte proaspat, fara zer si fara miros neplacut.
 - Aluatul sa fie lucrat la rece. Se iau totdeauna cantitati  egale de faina si unt.

 1. Se cerne faina pe masa de aluat, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar bun de apa, o lingurita de ulei si sare.  Se  amesteca intai cu o mana, pana ce sarea s-a topit, apoi se ia cate putin din faina ca sa nu se faca cocolosi, si se framanta bine. Se lucreaza destul de repede. Cand aluatul este gata, dar mai mult moale, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa la rece cca 20 de minute, pentru a pierde din elasticitatea pe care o capata in timpul framantatului.
2. In acest scop se lasa aluatul descoperit, iar deasupra se fac cateva crestaturi cu cutitul. Aluatul este bine lucrat atunci cand apasand cu un deget, urma nu revine la loc. Consistenta lui trebuie sa fie la fel cu a untului cu care va fi amestecat. Pe masa de aluat bine curatita se presoara putina faina. Se pune aluatul si cu vergeaua se intinde o foaie groasa de 1 cm, de preferinta patrata.
 3. Se turteste untul intr-un servet, astfel incat sa se obtina un patrat mai mic decat foaia de aluat, dar de grosime egala. Se pune la mijlocul aluatului, intorcandu-se marginile in forma de plic. Se acopera si se lasa sa se odihneasca la rece, 10 minute. Se presoara faina pe masa, si, cu ajutorul vergelei, se intinde o foaie de trei ori mai lunga decat lata, de grosime cat mai uniforma.
 4. Se observa ca untul sa nu iasa din aluat, iar daca aceasta se intimpla, se presoara putina faina. Foaia intinsa in lungime se impatureste in trei, astfel incat treimea din dreapta sa vina peste cea din stanga. Operatia se repeta apoi tinand seama ca de fiecare data, aluatul, dupa ce a fost impaturit, sa fie intins in sens contrar de cum a fost randul precedent.
 5. Se acopera si din nou se lasa 10 minute la rece. Se repeta operatia intinsului si a impaturitului inca de patru ori, lasand aluatul sa se odihneasca 10 minute, la fiecare doua randuri. Inainte de a fi intrebuintat, se mai tine 10 minute la rece.




CAUTA RETETE
TRAGE CU OCHIUL

Placinte si Aluaturi - Aluaturi

Aluat de Pizza
Aluat de Pizza
Timp
60 min
Categorie
Aluaturi
Meniu
Pranz


 1. Drojdia de bere se freaca cu zahar, peste care se adauga 3-4 linguri de apa calda si o lingura de faina, se lasa un sfert de ora. Acest continut de drojdie . . . Detalii

Aluat de Pizza 8 Minute la Tigaie
Aluat de Pizza 8 Minute la Tigaie
Timp
30 min
Categorie
Aluaturi
Meniu
Pranz

 1. Amestecam drojdia cu zaharul si frecam un pic pana se lichefiaza. Turnam peste ea 50 ml apa fierbinte (nu fiarta) si o lingurita de faina;
Detalii

Aluat Dospit
Aluat Dospit
Timp
95 min
Categorie
Aluaturi
Meniu
Pranz


 1.
Din faina, drojdie, apa, sare si ulei se framanta un aluat, care se pune apoi la cald si se lasa la dospit o jumatate de ora.
Detalii

Blat De Pizza
Blat De Pizza
Timp
45 min
Categorie
Aluaturi
Meniu
Pranz


 1. Amestecati intr-un castron drojdia cu o lingura de faina, trei linguri de apa calda si putin zahar pana obtineti o pasta omogena. . . . Detalii

Aluat Crocant De Pizza
Aluat Crocant De Pizza
Timp
45 min
Categorie
Aluaturi
Meniu
Mic Dejun


 1.
Drojdia se dizolva in apa si se lasa sa creasca 10 minute.
 2. Faina alba si cea de porumb se amesteca impreuna cu . . . Detalii

Aluat de Taitei
Aluat de Taitei
Timp
20 min
Categorie
Aluaturi
Meniu
Pranz


 1. Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle adăugând şi două coji cu apă . . . Detalii

Aluat Frantuzesc
Aluat Frantuzesc
Timp
90 min
Categorie
Aluaturi
Meniu
Deserturi


Conditiile   necesare pentru obtinerea unui aluat frantuzesc reusit sunt:
 - Faina sa fie de calitate buna, bine cernuta . . . Detalii