retete culinare

Gasca la cuptor

Gasca la cuptor


Meniu:
cina

Timp preparare: 30 minute

Ingrediente:

Pentru 6 portii:

1 gasca pregatita pentru copt (aprox. 2, 5 kg)
3 cepe
200 g morcovi
200 g telina
salvie uscata
sare, piper macinat
tarhon uscat  


Mod preparare:
 - Carnea de gasca nu este neaparat grea, poate fi preparata astfel incat sa devina usor digerabila.
- Secretul gastei sarace in grasimi sta in metoda de coacere: preparata conform acestei retete, carnea pierde 2/3 din grasimi, dar totusi ramane gustoasa.

 1. Se preincalzeste cuptorul la 280°C. Se indeparteaza partile grase ale gastei, apoi se spala si se sterge pe interior. Se da bine cu sare, piper, tarhon si salvie, atat pe interior, cat si exterior.
  2.
Se curata si se toaca ceapa. Se spala morcovii si telina, se curata si se taie in bucati. Se toarna 1 l apa intr-un vas termorezistent.
  3.
 Se aseaza gasca in vas cu pieptul in sus si se pun in jur legumele. Se acopera vasul.
  4.
Se baga la cuptor (pozitia 8 a cuptorului pe gaz) si se abureste aprox. 30 minute. Se scade temperatura (pozitia 2-3), iar gasca se mai coace in vasul acoperit pana se inmoaie.
  5.
Se scoate vasul de la cuptor, se scoate gasca si se aseaza intr-o tava cu pieptul in sus. Pielea poate fi eventual intepata si se cresteaza la incheieturile picioarelor, pentru a se scurge grasimea in exces.
  6.
Se regleaza cuptorul la 220°C (pozitia 4-5) si se coace gasca timp de 30 minute. Intre timp nu se stropeste cu zeama lasata.
  7.
Se scaote grasimea din zeama lasata, iar aceasta se incalzeste impreuna cu legumele. Se aseaza gasca pe un platou, se pun legumele in jur, iar sosul se serveste in boluri mici.

Coacere:
2- 3 ore

Sfaturi Utile:

- Transarea gastei:
se cresteaza picioarele si aripile pana la articulatii, apoi se rasucesc. Picioarele pot fi eventual taiate in doua.
- Pieptul
poate fi taiat de la inceput in felii, sau se indeparteaza initial cu totul si se feliaza perpedicular pe directia fibrelor.  


CAUTA RETETE
TRAGE CU OCHIUL

Mancare din Pasare - Retete cu carne de Rata si Gasca

Piept de Gasca cu Portocale
Piept de Gasca cu Portocale
Timp
40 min
Categorie
Retete cu carne de Rata si Gasca
Meniu
Cina


- Pieptul de gasca crocant la exterior, dar fraged in interior, este intr-adevar o mancare deosebita.
- Pieptul de gasca trebuie preparat in putin ulei, . . . Detalii

Gasca la cuptor
Gasca la cuptor
Timp
30 min
Categorie
Retete cu carne de Rata si Gasca
Meniu
Cina
 - Carnea de gasca nu este neaparat grea, poate fi preparata astfel incat sa devina usor digerabila.
- Secretul gastei sarace in grasimi sta in metoda de coacere: preparata conform acestei . . . Detalii
Rata umpluta
Rata umpluta
Timp
100 min
Categorie
Retete cu carne de Rata si Gasca
Meniu
Cina


 1. Intr-un castronel se amesteca 100 g de unt cu 2 lingurite cu ierburi de Provence. Se spala rata si i se cresteaza usor . . . Detalii