retete culinare

Mamaliga Fiarta

Mamaliga Fiarta


Meniu:
cina

Timp preparare: 60 minute

Ingrediente:
500 g malai
1 ½ l apa
1 lingurita sare


Mod preparare:


 1. Se pune ceaunul cu apa la fiert. Separat se pregateste malaiul proaspat cernut. Cand apa da in fiert, se adauga o lingurita de sare si se presoara putin malai. Dupa cateva minute, cand apa clocoteste se toarna tot malaiul deodata si se despica movilita de malai in doua cu facaletul.
 2. Se lasa sa fiarba cu incetul circa o jumatate de ora. Apoi se amesteca bine de tot, apasand cu facaletul spre peretii ceaunului. Daca mamaliga pare prea moale, se mai presoara putin malai, amestecand continuu.
 3. La sfirsit se tine facaletul drept in mamaliga si se freaca repede intre palme. Apoi se scoate. Daca iese curat, inseamna ca mamaliga este fiarta. Daca se lipeste mamaliga de el, se mai lasa sa fiarba. Se moaie in apa o lingura de lemn si se aduna mamaliga, paturind-o dinspre margini.
 4. Se mai lasa cateva clipe pe masina pentru a se rascoace la fund si pentru a se rasturna usor. Se apuca bine ceaunul de urechi cu o carpa, se scutura de cateva ori in laturi si se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn, pregatit la indemana (nu pe farfurie ca sa nu cruzeasca mamaliga).
 5. Se taie felii cu ajutorul unei sfori curate sau cu un cutit de lemn.

Pofta buna!

                                                                      2011-07-30




CAUTA RETETE
TRAGE CU OCHIUL

Salate

Mamaliga Fiarta
Mamaliga Fiarta
Timp
60 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se pune ceaunul cu apa la fiert. Separat se pregateste malaiul proaspat cernut. Cand apa da in fiert, se adauga o lingurita de sare si se . . . Detalii

Mamaliga Pripita
Mamaliga Pripita
Timp
60 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se pune ceaunul cu apa la fiert. Cand apa este fierbinte se pune sare si se presoara putin malai. La primele clocote, se introduce malaiul . . . Detalii

Urs de Mamaliga (Bulz)
Urs de Mamaliga (Bulz)
Timp
65 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se face o mamaliga potrivit de tare. Se iau cu lingura bucati de marimea unui mar mijlociu, se umple fiecare cu o lingurita sau doua de . . . Detalii

Mamaliga la Cuptor
Mamaliga la Cuptor
Timp
70 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se face o mamaliga mai moaie. Se unge cu unt o forma rezistenta la foc. Se pune un strat subtire de mamaliga asezata usor si intinsa cu o . . . Detalii

Balmus
Balmus
Timp
60 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se pune la fiert laptele indoit cu apa, din care se face o mamaliga ceva mai moale.
 2. Cand este gata, se adauga . . . Detalii

Mamaliga cu Ochiuri
Mamaliga cu Ochiuri
Timp
60 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se pune la fiert laptele indoit cu apa, din care se face o mamaliga potrivit de moale. Cand este gata, se adauga untul, smantana si branza. . . . Detalii

Galuste de Mamaliga
Galuste de Mamaliga
Timp
60 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se face o mamaliga potrivit de tare. Se adauga putin unt si branza rasa.
 2. Se ia cu lingura din mamaliga, se fac . . . Detalii

Alivanca
Alivanca
Timp
60 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se freaca intr-un castron branza de vaca pana devine ca o crema. Se pun pe rand ouale, malaiul, faina, smantana, untul. Se pune sare.
Detalii

Pilaf de Gris
Pilaf de Gris
Timp
45 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se pune apa la fiert cu putina sare. Cand apa clocoteste, se toarna o ceasca mica de gris, cu incetul, sa curga in ploaie.
Detalii

Cascaval Pane
Cascaval Pane
Timp
30 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Pranz


 1. Se taie cascavalul in felii de marime potrivita, groase de circa 1 cm.
 2. Se dau prin faina, ou batut si pesmet. . . . Detalii

Coltunasi cu Carne la Cuptor
Coltunasi cu Carne la Cuptor
Timp
80 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se face un aluat de taitei din doua oua, insa ceva mai moale. Separat se trece prin masina carnea, de preferinta de berbec, se prajeste . . . Detalii

Coltunasi cu Branza
Coltunasi cu Branza
Timp
70 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se face un aluat de taitei din doua oua, insa ceva mai U moale. Se intinde o foaie si inainte de a se zbici, se taie patrate de 5 — 6 cm. . . . Detalii

Coltunasi cu Carne, Fierti
Coltunasi cu Carne, Fierti
Timp
65 min
Categorie
Fainoase si preparate cu Mamaliga
Meniu
Cina


 1. Se pregateste foaia de aluat la fel ca mai sus. Se taie patrate de 5 — 6 cm. Se trece prin masina carnea cruda sau rasol fiert si se . . . Detalii